КАРНЕВАЛИ ШИРОМ СВЕТА

Карневали су велике народне забаве које су настале од паганских фестивала Сатурналиа, а који су поникли у великом Римском царству у Старом веку. Разлог њиховог постанка везује се за духовно задовољство и забаву, што има истоветан учинак као храна уметничкој димензији људског бића, коју свако на неки начин поседује.

Најчешће су организовани у време када се испраћа зима и дочекује пролеће, а тако је остало до данас. Њихов циљ је да се с добродошлицом дочека плодност коју доноси ново годишње доба. Обично су маске симбол карневала, а то што су обично застрашујуће означава управо намеру да се “ зима уплаши и побегне“.

Херцег Нови – Фестивал мимозе, рибе и вина

Дефиле мажореткиња и неизбежна плех музика, мимозе, много забаве, изложбе цвећа и сајмови је оно што нуди јединствени карневал Мимозе у Херцег Новом. Фестивал се одржава пуне импресивне 54 године, а креативни мештани кроје и праве маске како би учесници изгледали што боље. Забава у част паперјастог и мирисног жутог цвећа деценијама привлачи туристе из читавог региона.

 Бал под маскама

Неупоредиво више људи, а поготово туриста из Србије, последњих  година привлачи карневал у Венецији. Карневал тамо почиње 1. фебруара, а они који се одлуче да отпутују на маскенбал морају и да изнајме маску – која и није баш јефтина!

Балови се одржавају у палатама, луксузним хотелима, познатим кафеима и права су гурманска авантура, егзотичан доживљај и, захваљујући необичној атмосфери, незаборавно искуство. Најпознатији “Бал под маскама” организује се у гламурозном хотелу “Данијели”, али већина туриста највише воли да маске посматра на улици, ужива у атмосфери уских уличица обавијених маглом, бројних канала кроз које се љуљушкају гондоле, као и да удахну дух града који се на месец дана претвара у амбијент из доба ренесансе.

Б.Г. Николић

илустровала: Нада Серафимовић