КАД БАЈКА ПОСТАНЕ СТВАРНОСТ: Дечји хор „Вокал кидс” из Панчева отворио фестивал „ЕXIТ“

Најпознатији међународни летњи музички фестивал из Србије одржан је у Новом Саду, на Петроварадинској тврђави, од 6. до 9. јула. Иако „EXIT“ (срп. Егзит) најчешће посећују млади и одрасли, овог пута су на отварању те манифестације била и мала деца!

Нека од њих су тако мала да још иду у вртић, а нека похађају основну школу. Заједничко свима њима је то да веома лепо певају и да њихови гласови, када се удруже, још боље звуче. И баш због тога су и били на Егзиту!

Они су хор „Вокал кидс” из Панчева, а организатори ове велике манифестације су баш њих позвали да певају на самом отварању и то на највећој, главној бини! Другари из Панчева уопште нису имали трему пред наступ јер врло често наступају на различитим манифестацијама, како у свом граду тако и Београду и другим градовима, имају и своје самосталне концерте, а ове године су снимили и еколошки едукативни албум „Музика за зелену планету”.

Иако су до сада певали на Дечјем сајму, у Сава центру, у Народној скупштини и на многим другим значајним местима и делили бину са великим уметницима попут Миње Суботе, Леонтине, Иване Петерс и Тијане Дапчевић, неки од чланова хора признају да су им се „укочиле ноге” кад су увече стали на бину Егзита и кад је светло обасјало публику. Организатори кажу да је те вечери било више од 44.000 посетилаца на Петроварадинској тврђави, а многи од њих су у тренутку отварања били баш испред панчевачког хора! Био је то прави тренутак из снова – и за малишане и за публику!

„Вокал кидс” отпевао је песму „Земља” познате рок групе „Екатарина Велика” (ЕКВ), а публика је са децом певала углас: „Ово је земља за нас, ово је земља за све наше људе, ово је кућа за нас, ово је кућа за сву нашу децу. Погледај ме, о погледај ме очима детета…”

Занимљиво је да је Егзит ове године по први пут у историји отворен из свемира, а човечанству је речима ове песме упућена моћна порука. Толико моћна да су некима у публици од одушевљења пошле сузе, а на крају песме проломили су се буран аплауз и узвици одушевљења.

Оно што је родитеље у хорској „Вибер” групи посебно насмејало био је коментар једне малене певачице из хора. Њена мама је написала да је девојчица, када је те вечери дошла кући, рекла:

– Боже, мама, зашто су сви у публици онолико вриштали, као да никад нису чули за „Вокал кидс”.

Можда је пре Егзита и било оних који нису чули за овај шармантни хор, али сада за њих знају сви! Већ данима се у свим медијима пише и прича о њима и њиховом феноменалном наступу.

А више о томе како се десило да ови распевани Панчевци наступе на Петроварадину, открила нам је њихова диригенткиња и оснивач хора Јелена Цветић. Јелена већ дуго ради као професорка у Музичкој школи „Јован Бандур”, а недавно је постала и директорка те школе.

Хор „Вокал кидс” је активан непуну деценију и готово да нема манифестације на коју нисмо позвани. На сваки позив смо се увек с радошћу одазвали. Одатле су се изродиле многе сарадње, како са нашим познатим уметницима тако и са продукцијским кућама. И тако је све ово и почело. Почетком јула, када је хор већ био на заслуженом распусту, позвао ме је Ненад Окановић Оки, чија је продукцијска кућа била задужена за свечану церемонију отварања Егзит фестивала. Питање је гласило: „Да ли можете да спремите песму Земља од ЕКВ-а и да њоме отворите Егзит?” Шок и неверица… Ми не бисмо били ми да одговор није гласио: „Наравно!И то пре него што смо освестили да је до тог догађаја остало свега пет дана – прича нам Јелена како је за хор почела ова бајка.

А како је све изгледало у тих пет дана уочи отварања и колико је проба хор морао да одржи, шта мислите? Проверите да ли сте погодили:

Језа и позитивна трема су моментално наступиле и држале су нас до самог наступа. Међутим, било нам је потребно свега две пробе да се спремимо и увежбамо песму и да самоуверено кренемо у незаборавну авантуру – открива диригенткиња.

„Вокал кидс” је из Панчева пут Новог Сада кренуо већ у четвртак ујутру, пошто их је пре вечерњег наступа чекао важан посао. То им је омогућило и да обиђу овај град.

Кренули смо ујутру због тонске и техничке пробе која је одржана преко дана. Наступ је био заказан за око 23 сата увече, а пауза између пробе и отварања фестивала нам је протекла више него лепо. Организатори су се побринули да нам осмисле дан у Новом Саду, тако да смо имали сјајан целодневни излет. Прошетали смо, били на ручку у ресторану „Дилижанса”, а затим су се клинци играли и дружили уз сладолед у парку надомак тврђаве – каже Јелена.

Авантура се наставила око 19 сати, када су се капије фестивала отвориле.

Док су посетиоци увелико пристизали, обишли смо тврђаву и готово све бине са разноликим садржајем, а деца су имала јединствену прилику да осете дух фестивала и сву ту еуфорију. Пало је и професионално шминкање, па су се девојчице осећале као праве холивудске диве – препричава прва дама хора утиске са Петроварадина.

Убрзо се спустила ноћ и дошло је време за пресвлачење и наступ.

Церемонија свечаног отварања је била на главној бини. У моменту када смо се попели на њу и угледали непрегледну масу људи, осећај је био као да смо у неком филму. Заиста је било неописиво и нестварно! Деца су испоштовала све договоре са проба и изнела су наступ баш како смо и замислили. Сама тематика отварања фестивала, као и песма коју смо извели, имају снажну поруку, а деца када то изнесу, све још више добија на тежини. Неки су певали са нама, неки снимали, а некима су сузе потекле. Аплауз још увек одзвања – каже Јелена не кријући одушевљење.

Одмах после наступа, деца су аутобусом кренула кућама, а некима од малишана сан није долазио на очи све до свитања. Толико су били узбуђени због свега што су доживели!

На фестивалу Егзит је било предивно дружење са другарима. Стати на онолику бину и пред онолико људи је баш, баш добар осећај – каже осмогодишња Ника Борковић.

Њена шест година старија другарица Луна истиче да је посебно поносна на то што је хор наступио као „предгрупа” чувеном британском бенду „The prodigy”.

Једва чекам да нам у септембру у школи задају да пишемо састав о томе како смо провели распуст. Вероватно ми нико неће веровати кад будем испричала да сам певала на отварању Егзита – каже ова девојчица уз смех.

Након ове невероватне авантуре, хор „Вокал кидс” иде на заслужену паузу све до краја августа, када ће одржати концерт у Панчеву у оквиру манифестације „Културно лето”. Наравно, и та пауза може бити прекинута јер, сад кад су оволико популарни, ко зна на какву ће их светску манифестацију тек сада позвати…

Драгана Кожан

фото: Вокал Кидс