ИЗЛОЖБА НАЈЛЕПШИХ  СТРАНИЦА „НЕВЕНА“ – ЧИКА ЈОВИНОГ ЛИСТА

„ЗМАЈЕВ ЦВЕТ – ЈЕДАН И ПО ВЕК“

Јован Јовановић Змај (1833-1904), чувени песник, новинар, уредник и издавач више листова, давне 1880. године основао је у Новом Саду и Лист за децу „Невен“. Мада је у својој историји, дугој скоро век и по, имао периоде кад није излазио, Невен је опстао све до данас и редовно се припрема и штампа у окриљу Новосадског дечијег културног центра. 

Изложба „Змајев цвет – један и по  век“ организована је поводом 190. годишњице рођења Чика Јове Змаја, а обухвата неке од најзначајнијих, најзанимљивијих и најлепших насловних и других страна „Невена“ – од првог објављеног броја 1880. па до 1908. године, четири године након Змајеве смрти.  У наведеном периоду објављено је 433 броја тог јединственог дечјег листа који је постао најзначајнија појава у српској књижевности за децу  –  не само по уредничком избору „за сваког понешто“, насталом како би биле задовољене потребе деце за игром, разонодом и новим сазнањима, већ и по томе што је први упознао младе читаоце са стрипом, с новинарским текстовима у стиху, луткарском представом, афоризмом. У њему су објављивани научно-популарни текстови из географије, биологије, историје, затим репортаже и путописи, животописи угледних људи –  све то као допуна знањима која деца стичу у школи.

Свечано отварање изложбе „Змајев цвет – један и по век“ уприличено је 24. марта у Културној станици Барка, а у програму су учествовали хор и рецитаторска група ОШ „Душан Радовић“.  Деца су отпевала четири песме и одрецитовала три Чика Јовине песме, што је аплаузом поздравило више од стотину малишана који су дошли да виде изложбу.  На отварању се обратио Саша Крга, директор Културне станице „Барка“, а затим Александра Лукић, директоркa Новосадског дечијег културног центра. Ауторка изложбе Јелена Допуђ представила је историјат часописа и говорила о сарадницима и садржини „Невена“, а након тога упознала је публику са свих 30 експоната, причајући о настанку часописа и занимљивостима које се везују за њега. Истакла је да је изложба настала захваљујући приватној архивској грађи коју јој је поклонио некадашњи уредник тог листа за децу Стеван Бељански, a да су Новосадски дечији културни центар и његови сарадници препознали важност те културно-историјске баштине и подржали њено представљање јавности. 

 Ауторка је током марта и априла реализовала три вођења кроз изложбу, за неколико разреда ОШ „Душан Радовић“, док су осталим данима посетиоци могли да прате аудио-визуелну презентацију изложбе коју  је ауторка приредила заједно са Сашом Кргом и Сенком Петровић, уредницом програма НСДКЦ-а. За потребе промоције и најаве изложбе, ангажован је и Југослав Крајнов, глумац у улози чика Јове Змаја. Ликовни сарадник била је Љубица Танкосић, као редитељ најава потписује се МА Сенка Петровић, док је продуцент Александра Лукић.

Мада је предвиђено да изложба траје до 7. априла, због интересовања публике продужена је до 18. априла. Новосадски дечији културни центар планира да са изложбом „Змајев цвет – један и по век“ гостује на Међународном бијеналу уметничког дечјег израза – БУДИ, које се традиционално одржава у Панчеву.  

фото: Саша Крга