III Дечија ликовна колонија

У периоду од 25. 07. до 29. 07. у просторијама Новосадског дечијег културног центра, одржана је трећа по реду Ликовна колонија за децу. Током трајања колоније у којој је учествовало двадесетчетворо деце узраста од 6 до 12 година, радило је четири ментора- истакнути ликовни педагози: Марта Киш Бутерер – академски сликар, професор ликовне културе, Бранислава Туцаков- професор ликовне културе, Викториа Чикош – дипломирани илустратор, професор ликовне културе и Љубица Танкосић – дипломирани графичар, професор ликовне културе (уредник ликовног програма НСДКЦ-а).

Концепт колоније заснован је на идеји да се са децом реализују ликовне технике које нису уопште, или су веома мало заступљене у стандардном школском плану и програму, а обухватају цртање, сликање, вајање и графику. Кроз различите теме са децом су  обрађене графичке и предграфичке технике отискивања и штампања, вајарске технике- рад са глином и жицом у форми скулптуре и употребне керамике, сликарске технике: масни и суви пастел, акварел, гваш, сликање темперама на великим форматима, осликавање платна/ текстила, колаж и рад у мозаику, док су се у цртачкој техници деца опробала у реализацији радова тушем и пером. Сваког дана, деца подељена по узрасним групама радила су са другим ликовним педагогом и на тај начин током пет дана колоније прошли су и упознали се са укупно шеснаест ликовних тема и техника.

Резултати петодневног дружења деце и ментора представљени су на изложби која је и свечано отворена последњег дана ликовне колоније у галерији Новосадског дечијег културног центра на којој је видљива доминантна заинтересованост деце за рад и интересовање за ликовно стваралаштво тако и изузетна професионалност и менторско вођење ликовних педагога.

Изложба је отворена од 29. 07. 2022. до 31. 09. 2022. године и може се погледати сваког радног дана од 8.00 до 16.00 часова (Радничка 20, I спрат).