ХОДАЊЕ ПО ЈАЈИМА

Фраза “ходање по јајима” углавном се употребљава за описивање ситуација у којима се људи пажљиво односе према одређеној теми да неког не би увредили или да би избегли непријатну ситуацију. Дословно, ходање по јајима захтевало би од нас изузетан опрез, надљудску концентрацију, невероватну вештину и самоконтролу која се не виђа сваки дан. Барем тако мислимо. Али, шта ако су јаја заправо чвршћа него што се то на први поглед чини? Шта ако је природни дизајн јестивог јајета толико перфектан да је способан да издржи телесну тежину вашег тела? Пробудите децу. Позовите комшије. Почиње такмичење у “ходању по јајима”.

Материјал који вам је потребан за експеримент:

-Десетак јаја у картону

-Велика пластична кеса/врећица за смеће

-Посуда са сапуном и водом (или као додатак неко дезинфекционо средство)

Напомена: скинути чарапе (бити бос)

ЕКСПЕРИМЕНТ:

1.Ако желите да покушате да ходате или стојите на јајима, биће вам довољна два картона јаја. Међутим, ако желите да идете на такмичење “ходање по јајима”, биће вам потребно шест до осам картона  јаја.

2.Раширите пластичну кесу/врећицу за смеће на под и распоредите картоне јаја у два низа/реда по кеси.

3.Прегледајте сва јаја, да нису случајно оштећена.. Уколико јесу, замените их другим читавим јајетом.

4.Важно је да јаја буду правилно и једнако окренута у картонима. Један крај јајета треба да буде шиљатији у односу на други, који треба да буде округао. Поново проверите да ли су сва јаја оријентисана у истом правцу. Радећи ово, ваше стопало ће  имати већу површину у односу на оно на којем  стојите.

5.Скините своју обућу и чарапе. ( То нема неки значај, ако мислите да ће вам то помоћи да победите, али хајде да се суочимо са тим)

6. Пронађите пријатеља који ће вам представљати асистента приликом ходања на првом картону јаја. Кључ свега јесте да своје стопало наместите што је могуће равније,  да бисте могли да расподелите  сву тежину чак и између врхова јајета.                                                

Требало би да пробате да се поставите између два реда јаја, уместо на врху.

7.Када је ваше стопало исправно постављено, полако сву своју тежину усмерите на јаје-ногу, а друго стопало поставите на други картон са јајима.

8.Осетиће се шкрипа из картона са јајима, али не дајте да вас то унервози. Замолите вашег пријатеља да стане са стране и дозволите вашим фановима да вас сликају. Замислите,  ако све то урадите како треба, у само неколико минута можете постати  предмет дивљења на интернету!

КАКО ТО ФУНКЦИОНИШЕ?

Лако и једноставно  ̶    тајна се крије у облику/изгледу јајета! Јединствен облик даје јајету огромну чврстоћу, упркос томе што оно изгледа веома крхко. Јаја су слична тродимензионалном луку, једном од најјачих архитектонских форми. Јаје је најјаче на врху и на дну. Ако узмете јаје у руку и стиснете са горње и доње стране, јаје неће пући јер вршите  притисак са оних страна јајета које су његови најјачи делови. Заобљени облик љуске расподељује притисак око целог јајета ређе него у односу на концентрисање на само једну тачку. Ако потпуно окружите јаје руком и стиснете га, притисак који се ствара приликом стискања је расподељен око целог јајета. Међутим, јаја могу да пукну због неуједначених снага, односно да дође до пуцања ако га притиснете са једне стране. Ово такође објашњава феномен да кокошка лежи на јајима, а она не пуцају, док истовремено мало пиленце може да разбије љуску. Тежина кокошке је расподељена по јајету. Ако сте помислили да су картони ти који играју улогу заштите јаја од пуцања, онда сте у праву. Џозеф Којл је изумитељ првог контејнера, специјално направљеног да би јаја била сачувана приликом превоза из локалне фарме у складиште. Којл је открио први картон са јајима 1911. године, као решење за свађу између фармера и хотелског оператера који га је окривио за сломљена јаја. Којл је дизајнирао контејнер од дебелог папира са индивидуалним бусеном траве који је штитио јаја. Као што легенда каже, пун картон јаја може да испадне, али ако слети како треба, јаја ће остати читава.

Максуда Муратовић

илустрација: Маша Павловић