ИНСТАГРАМ ПРОФИЛИ НА КОЈЕ ТРЕБА ОБРАТИТИ ПАЖЊУ

У једном од претходних бројева, Невен вам је представио неколико Јутјуб канала на које се вреди претплатити, а овог пута се селимо на Инстаграм, где тражимо вредне профиле које заслужују клик на опцију   Follow.

@geokutak

Први профил који нам је скренуо пажњу и заслужио ове редове је Географски кутак или @geokutak. Кроз више од 1000 објављених постова, добили смо прилику да се

упознамо са бројним заставама, сазнамо које је то највеће село у Србији, који је најстарији забавни парк у свету, које државе имају химну без текста, али и да сазнамо да је површина Монголије три пута већа од територије Француске, или чак 18 пута већа од територије Републике Србије. Кроз врло интересантне приче, реализовани су квизови знања, али

и представљене веома занимљиве мапе. Поред тога, прате се и актуелна дешавања, па смо на интересантан начин сазнали како би, да и даље постоји СФР Југославија, ова држава била на седмом месту по освојеном броју медаља на овим Олимпијским играма. Мото профила је „Обиђимо планету заједно“,што препоручујемо и вама да урадите – прво онлајн кроз овај Инстаграм профил, а онда једног дана и заправо, и то савршено информисани.

@dnevna_doza_pravopisa

Једно је битно да знате: бити правописно тачан и граматички исправан је нешто што представља огледало сваког од нас. Кад год пишете нешто што ће видети једна или више особа, битно је да оставите добар утисак јер, да би послата порука имала што бољи ефекат, она мора бити исправно написана. У супротном, губи на „тежини“. Поред редовног праћења наставе у школи, добра „игрица за мозак“ може бити и Инстаграм профил Дневна доза

правописа. У добро осмишљеним и реализованим објавама, можемо сазнати много тога, поред осталог, да је исправно рећи и написати „штриклирати“ уместо увреженог „штиклирати“, али и да се између броја сати и минута пише тачка, а не двотачка. То значи да ћете исправно написати ако напишете 21.27, док ће неисправно бити 21:27. У највећем броју случајева, као извор свих правила, ауторка овог профила наводи Правопис српскога језика Матице српске из 2018. године.

@boopmynose

Инстаграм је савршено место за љубитеље животиња јер имамо прилику да видимо мноштво преслатких фотографија којима је тешко одолети. Један такав профил је и Boop My Nose који обилује пресимпатичним фотографијама, углавном куца и маца. Док скролујете кроз Инстаграм фид и гледате шта су објавили профили који пратите,

један пост за зумираном фотографијом пса који радосно гледа у вас  сигурно ће намамити  ваш прст да га двапут кликне по врху носа. Управо то „буп“ по средини носа је нешто што ћете након једног поста пожелети и уживо да урадите. Испод сваког поста добијамо информацију о раси одређене животиње, имену и тагу до профила, како бисмо се још боље упознали са неком животињицом.

@enciklopedija

Зашто знање не би било у баш у вашем џепу?
Увек занимљиве чињенице сакупљене су на
једном месту – на Инстаграм профилу @enciklopedija
 Да ли сте знали да су, према многим историчарима,
козе биле прве животиње које су припитомљене?
Или да, ако нова година почне у четвртак, а није реч
о преступној години, сваки петак 13. у тој години ће
бити у фебруару, марту и новембру? Све те и сличне
занимљиве чињенице свакодневно можете да прочитате на овом профилу и једног дана их употребите у неком квизу знања који будете играли са својим пријатељима.

Уколико и ви имате неке занимљиве профиле које би Невен требало да прати на овој мрежи, слободно нам јавите. Радо ћемо кликнути Follow и потом то поделити са осталим Невеновцима.

Бојан Петровић