Деца и дијабетес

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се 14.новембра сваке године. Удружење „Плаво срце 021“ Нови Сад придружује се Светској борби против дијабетеса и скретању пажње на  оболелу децу и њихову стигматизацију у социјалном окружењу. Презентација на тему „Дијабетес дистрес”, одржана је јуче, 14. новембра, у позоришној сали Новосадског дечијег културног центра, у термину од 17 до 18.30 часова, а присуствоало је више од 50 особа, махом деце у пратњи родитеља. Педијатријска сестра и оснивач удружења „Плаво срце“, Светлана Томић, у оквиру предавања говорила је о значају породице у процесу едукације, о значају едукације деце и родитеља, те подршци у  самоконтроли након изласка из болнице.

Од дијабетеса у свету оболева одређени број деце свих узраста а дијабетес утиче на сваку и на целу породицу.

Тим поводом заједно са волонтерима и члановима Удружења одржана је радионица за децу и родитеље који желе да сазнају више о начину живота својих вршњака који су приморани да свакодневно примењују ињекције инсулина 3-4-5 пута у току дана. Ретко које дете нема друга или рођака који се бори са дијабетесом.

Након кратког представљања Удружења и улози Дијабетолошког савеза Србије у подизању свести о дијабетесу и подршци свим особама са дијабетесом,одржана је интерактивна радионица у којој су учествовала деца, родитељи,волонтери.

Као врло важна чињеница у ланцу истакнута је  комуникација са здравственим установама-Тимом за дијабетес, те су  предавању присуствовали и педијатри ендокринолози и медицинске сестре које спроводе едукацију. 

Најактивнијим члановима и волонтерима уручене су дипломе “Вршњачки едукатор о дијабетесу”.

Симболично су пуштени плави балони који симболизују стално балансирање особа са дијабетесом. „То је као да радите све у свом свакодневном животу док држите балон у ваздуху.“- рекла је Светлана.