БАЊА БУРНЕ ИСТОРИЈЕ

Територија данашње Србије богата је термоминералним лековитим изворима који су и у далекој прошлости били познати и често коришћени. Још у Антици, стари Римљани су градили купатила и базене на којима су се потом лечили њихови повређени легионари. Нишка Бања по први пут се помиње 362. године, мада се зна да су већ у 2. веку Римљани користили њене изворе и то су у највећем броју били они који су јој били најближи, дакле становници Наисуса и Медијане. Иако су то најстарији сачувани подаци о коришћењу воде са простора Нишке Бање, зна се да  су на њеној територији постојала насеља још од праисторије. Парк данашње Нишке Бање био је у Старом веку прекривен вилама међу којима се налазило велико купатило, а Римљани су га посећивали  ради лечења термоминералном водом.

Нишка Бања налази се на југоистоку Србије, а од града Ниша удаљена је свега девет километара. У њеној непосредној близини је ушће Нишаве у Јужну Мораву. Изнад ње, достижући висину од 808 метара, уздижу се венци Суве планине.

Дуго је била царски конак, а многи путописци писали су о снази њених извора, дивљини која је скрива и мермерним базенима преживелим још из времена Римљана.

Нишка Бања успела да понесе титулу једне од највећих и најпосећенијих бања Србије, тако да они који воле активан одмор могу да уживају у великом броју различитих спортских садржаја, попут тениса, фудбала, рукомета, одбојке, јахања и куглања.

Сама чињеница да су римски цареви, као и наш краљ Александар, уживали у благодетима ове природне оазе, говори о значају и лепоти родног краја нашег чувеног Душка Радовића.

Бојана Голубовић Николић,професор географије

илустрација: Нада Серафимовић