Бачки Зоо врт у Ковиљу поново отвара своја врата

У Ковиљу, селу удаљеном свега двадесетак километара од Новог Сада, налази се мала оаза животиња које обитавају заједно и спремно дочекују радосна лица да се с њима друже. Бачки Зоо врт основан је 2021, а ове године ће своја врата отворити по трећи пут, и то 17. априла, дан после Васкрса. Специфичност врта лежи у чињеници да су његови становници домаће животиње које најчешће станују у нашем окружењу. Поред упознавања са животињама, организују се и посебне радионице, где се сви присутни могу упознати са разноликошћу јаја које су снеле птице у овом врту, а у прилици су и да нацртају животињицу која им се највише свиди.

О томе које су то новине за ову сезону, које све животињице се могу пронаћи у Бачком Зоо врту и како изгледају радионице, причали смо са власником Зоо врта Ђорђем Плавшићем.

Kако данас гледате на саме почетке и шта се све променило до сада?

Бачки Зоо врт је мини комплекс забавно – едукативног карактера и настао је превасходно из љубави власника према животињама. Схватили смо да постоји потреба да отворимо мали едукативни центар где би се деца дружила са животињама, а понешто и научила о њима, рецимо о начину исхране, распознавању врста итд.

Сами почеци били су врло тешки јер је све што смо урадили и направили урађено искључиво из сопствених средстава. Брига о животињама захтева много љубави, као и времена, рада и труда, да би животиње биле срећне и здраве. Након две сезоне рада и више од хиљаду деце која су прошла кроз врт, можемо рећи да је све оно што је било тешко на самом почетку сада заборављено јер је више од хиљаду дечјих осмеха најбољи показатељ да се наш труд исплатио.

Kоје све животињице посетиоци могу да виде када дођу код Вас?

Бачки Зоо врт тренутно броји око 100 животиња, односно двадесетак различитих врста. Животиње су већином домаће јер нисмо присталице држања дивљих животиња у затвореном простору. Приликом посете, дружићете се са нашим Зоо станарима, као што су: пони коњ, овце, козе, зечеви, патке, кокошке, препелице, ћурке, морке, паунови, фазани, голубови, патуљасте козе, магарци, препелице, папагаји итд.

Kако су животиње стизале до Бачког Зоо врта?

На разне начине животиње су стизале и стижу до врта, али највише животиња је спасено из нехуманих услова, мучења, продаје јер су остариле. Неке животиње су нам и поклоњене јер власници више нису могли да брину о њима.

Поред упознавања и разгледања животиња, Ви организујете и одређене радионице. Можете ли нам нешто открити о њима и коме су намењене?

У једној од радионица деца се упознају са различитим врстама јаја које су птице снеле у нашем врту. Свако јаје могу да опипају и уоче разлику у величини, боји и осталим карактеристикама одређених врста. Оно по чему смо специфични јесте приказ живота пужева и инсеката у нашем пужаријуму и бубаријуму. Пошто код нас не постоји књига утисака у класичном смислу, одлучили смо да направимо и ликовну радионицу где деца након обиласка цртају животињу која им се највише свидела. Цртеже деца каче на пано, где остају као јединствена књига утисака. Деца учествују у радионици јахања понија, коју највише воле, а од ове сезоне уводимо новину, а то је спој историје и природе кроз радионицу витешке дружине „Зелени барјак“ из Новог Сада, где се деца упознају са витешким вештинама из средњег века.

Уколико неко пожели да дође код Вас, које је радно време Бачког Зоо врта и да ли је потребна претходна најава?

Важно је да нагласимо да породичне посете радимо викендом, уз обавезно претходно најављивање на број телефона 064/387-91-54 или на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм: @Backi Zoo Vrt. Дечје екскурзије и колективне посете радимо по договору и радним данима.

Хвала вам што сте издвојили време  да читаоцима „Невена“ представите вашу малу оазу у Ковиљу. Сигурни смо да су многи већ сад пожелели да посете Бачки зоо врт, са другарима или породицом, те да проведу лепе тренутке у природи.

Бојан Петровић

Фотографије: Приватна архива/Facebook Bački Zoo vrt