10. ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У НОВОМ САДУ

Удружење војвођанских учитеља већ пуну деценију спроводи програм „Дани Николе Тесле у Новом Саду“, у сарадњи са новосадском Градском библиотеком.

Програм којим се обележава датум рођења великог проналазача обухвата: ликовно-калиграфски конкурс и изложбу најбољих радова ученика основних и средњих школа и грађанства, изложбу књига о Николи Тесли, радионицу за ученике, предавање за одрасле…

Ликовно-калиграфски конкурс „10. Дани Николе Тесле“, у оквиру Календара смотри и такмичења Министарства просвете Републике Србије, традиционално је расписан 8. марта и трајао је до краја априла ове године.

Матија Маравић, 4.разред, Кула.

Матија Маравић, 4.разред, Кула

На конкурс су радове доставила 542 ученика из 65 основних школа, 25 ученика  из 16 средњих школа и седморо одраслих из Србије, Републике Српске, Хрватске и Мађарске.

Комисија је детаљно прегледала ликовне радове у категоријама од првог до четвртог и од петог до осмог разреда, а ван Календара и радове ученика средњих школа и одраслих.

Калиграфски радови прегледани су у категоријама: 1. и 2. разред ОШ, 3. и 4. разред ОШ и 5–8. разред ОШ, а ван Календара и ученика средњих школа и одраслих.

Комисија (Данијела Вимић, Душица Аџић, Светозар Пајић Дијак) имала је веома тежак задатак да издвоји најбоље радове.

Награђено је 16 и похваљено 12 ученика основних школа, а награђено је и пет ученика средњих школа.

Дана Жугић, 1.разред, Карловачка гимназија

Комисија је за изложбу одабрала 102 рада.

Свечана додела награда и отварање ликовно-калиграфске изложбе, у присуству бројних учесника, одржани су 8. јула  у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду.

Ово је јединствено такмичење посвећено лику и делу великог проналазача Николе Тесле, са посебним акцентом на његово детињство приказано ликовним радовима, али и на поруке (цитате) приказане калиграфским радовима.

Иако се ово летње такмичење организује при крају школске године, ученици и наставници га много воле и сваке године се потруде да на најлепши начин заврше наставну годину.

Вера  Стојшић-Гашпаровски

насловна: Инга Лаћарац, Сремска Каменица