Највећа жива мачка на свету – тигар

Тигрови су сисари из породице великих мачака коју, поред њих, чине леопарди, лавови и јагуари. Многи представници великих мачака су изумрле врсте или врсте пред изумирањем. Тигрови су данас угрожена врста и углавном живе у заточеништву.

Најпознатији представник врсте је и најбројнији – бенгалски тигар. У природи се тигрови могу видети у Бангладешу, Бутану, Мјанмару, Непалу и Индији. Да ли сте знали да је Индија једина држава на свету у којој тигрови и лавови живе на истој територији?

Ове велике мачке могу да буду тежине до 250 килограма и дужине чак 3,2 метра. Препознатљиве су по специфичним шарама на телу које им омогућавају камуфлажу у природном станишту. Веома је интересантно то што и обријани тигар и даље има видљиве шаре на својој кожи.

За тигрове се може чути да су „краљеви дивљине“, а ту титулу добили су због својих ловачких способности. Преко дана тигрови углавном одмарају и, за разлику од својих рођака домаћих мачака, уживају у купању. Једнако воле језера, реке и барице, а знају да препливају и до 30 километара дневно како би се ваљано расхладили. Такође, за разлику од осталих мачака, више воле да бораве на тлу него да се пењу по дрвећу.

Као и остале мачке, тигрови уживају у игри која личи на борбу. Одмалена, краљеви дивљине са својим батама и секама вежбају како се лови, али и како да кроз игру уоче опасност или надгледање маме. Мушки тигрови учествују у одгајању својих младих само уколико се женке повреде или угину.

Због атрактивног изгледа и крзна, људи су вековима ловили тигрове, па су истребили многе врсте, а читаву породицу свели на нешто више од 3800 животиња. Како би се повећао број ових великих мачака, а и свест људи о томе шта чине животињама, 29. јул проглашен је Светским даном тигрова. О овим животињама снимљени су и многи документарни и играни филмови, а један од најпознатијих је авантуристички филм ”Два брата” који прати два младунца Кумала и Сонгу, раздвојене и одузете од мајке. ”Два брата” је, пре свега, прича о љубави између животиња које не заборављају своје порекло, али и прича о томе да дивље животиње нису кућни љубимци и да је њима место у природи.

За крај неколико занимљивости о тигровима:

  1. Отисак тигрове шапе се зове „знак мопса“
  2. Беле мрље на ушима тигра постоје како би младунци лакше пратили маму у дивљини
  3. Иако многи људи мисле да је Африка пуна тигрова, они тамо не живе
  4. Нити једна мачка, па ни тигар, не може осетити укус слатког
  5. Ноћни вид тигра је шест пута бољи и јаснији од ноћног вида човека