Сокобања

Најпосећенија бања у Србији има необичан надимак – извор младости. Ова бања на истоку наше земље сматра се извором младости због стихова писца Бранислава Нушића: ”Сокобања, Сокоград, дођеш стар, а одеш млад”.

Сокобању и Сокоград окружују многе занимљивости. Због средњовековних тврђава, водопада и исклесаних стена, српска бања је кроз историју постала омиљено летовалиште многих наших познатих личности. У хотелу Моравица постоји спомен-соба у којој је боравио наш једини добитник Нобелове награде за књижевност, Иво Андрић.

Као и свако место у нашој земљи, Сокобања и Сокоград имају легенде везане за њихов настанак. По народној причи, господар Сокограда јахао је коња, пао и јако се повредио. Све кости у телу су му биле поломљене. Тако повређен, успео је да се одвуче до оближње воде. Напио се и окупао и вода га је излечила. Тада је одлучио да на том месту направи свој летњиковац, али и да причу о води са лековитим својствима прошири по целом региону.

Сокобањска Моравица је река која пролази кроз место и води до „Богородице у стени“. Верује се да је природа и њена лековита вода у стени осликала лик Богородице. У близини је и водопад Рипаљка, један од највећих и најлепших водопада у нашој земљи.

Због великог утицаја турске културе на ове делове Србије, у Сокобањи се могу видети остаци грађевина, чесми и других разних обележја Турске. Најпознатије, свакако, јесте турско купатило или „Aмам“, који изгледа исто као познати амами у Турској. Ово купатило није интересантно само за посетиоце већ и за редитеље филмова. Тако се оно нашло у једној од најпознатијих прича из Србије која је претворена у филм – „Зона Замфирова“.

У овој бањи се одржава и најпознатији фестивал хармонике – Прва хармоника Србије. Сваке године, крајем августа, најбољи хармоникаши из целе земље се састану и такмиче за титулу највећег музичког мајстора Србије. На овом фестивалу такмиче се и деца, и то у четири категорије – петлићи, пионири, јуниори и дует. Сви такмичари морају да буду млађи од 15 година. Један од победника је био и осмогодишњи Дарко Стојадиновић, који је свирање хармонике увежбао само две године пре освајања награде.

Обећање да се из ове бање излази млад, деци свакако не значи ништа, али зато обећање незаборавне забаве у аквапарку „Подина“ може натерати и најмлађе посетиоце да пожеле да се врате у Сокобању.