Крупајско врело

У источном делу наше земље налази се Крупајско врело, споменик природе који људи из тог краја називају „српским рајем“. Само врело чине многобројна мала језера и водопади који су смештени у срцу богате шуме. Термални извор крије се у подножју потока и вода, а његова температура досеже и 26 степени.

По легендама у нашем народу, Крупајско врело крије многе тајне. Неке од њих потврђене су када су најспособнији рониоци одлучили да се спусте на 123 метра дубине и провере да ли заиста постоји пећина. Они су пронашли разне подводне тунеле који су их довели до чувене пећине у простору Хомоља.

 Магичне способности овог дела земље везују се за воденог духа Тартора и за задатак који он има. Прича, наравно, укључује и скривено благо и има две верзије. Према првој, неко је открио подводну пећину и схватио да је она идеално место да се сакрије благо. По другој, знатно популарнијој, сама планина је била чувар блага. Количина злата која се тамо налазила учинила је планину веома похлепном тако да га је прогутала и сакрила унутар пећине, како га нико никада не би однео одатле. Потом је планина поставила воденог духа Тартора као заштитника блага и верног слугу којег нико неће успети да превари. Благо до данас није пронађено тако да се верује да Тартор и даље добро ради свој посао и чува уклето злато.

Близу Златне пећине су млин и бетонска чесма са пет металних цеви која кроз подземље доводи топлу воду директно са извора. Управо у околини зграде млина и чесме простире се и најпрепознатљивија туристичка атракција Крупајског врела. То је водопад у подножју пећине. Вода је тиркизно плава и невероватно чиста и, уколико се загледате, лако можете видети подводни свет – велики број разноврсних риба свих боја.

Крупајско врело сматра се природним драгуљем Србије тако да је заштићено законом и градња је око њега строго забрањена. Степенице које тамо можете видети су од камена и заправо их је створила природа, иако изгледају као да су их изградили људи.

Услед недостатка кућа и зграда, самим тим и становништа, Крупајско врело је дом многих животиња. Највише има птица, које певуше читавог дана, али и ноћи. Шума и њен мирис, али и високо растиње, допринели су томе да врело постане савршен дом многим веверицама.