Џон Ленон

Музичка икона двадесетог века

Џон Ленон био је музичар, гитариста и композитор популарне групе „Битлси“. Рођен је деветог октобра у Ливерпулу. Није био неки ђак, али је наследио мамин таленат за музику, па је поред гитаре свирао и клавијатуре и хармонику. Као мали, певао је у црквеном хору. Дозволу је добио са 24 године, али се убрзо слупао и након тога почео да плаћа возача.

Смрт његове маме био му је најстрашнији дан у животу, а васпитала га је тетка. Од седме године  читао је пуно књига, цртао и писао песмице. У средњој школи основао је свој први бенд и назвао га по својој школи. Ишао је у уметничку школу и тада настају „Битлси“. Пошто је као млађи пуно читао, написао је и две књиге, које су постале врло познате.

Оженио се јапанском уметницом Јоко Оно, са којом је снимио и албум заједно. Изјављивао је да је поред ње схватио ко је и шта је. Била је тринаест година старија од њега. Након неколико година су се развели, али после и помирили и добили сина, Шона. Када су се „Битлси“ распали, Џон Ленон се пет година није бавио музиком. Његове песме биле су најслушаније у двадесетом веку и он је постао нешто попут иконе. Једини од „Битлса“ није био вегетеријанац.

Када је причао о својој музици, говорио је да није размишљао о тексту већ само да мелодија звучи добро. Није волео свој глас, а најбољим стихом сматрао је реченицу „Све што вам треба је љубав“. На концертима се често није чуо од обожаватеља. Говорио је против насиља и желео мир у свету. Због тога су једно време његове песме биле забрањене у Шпанији и Јужној Африци.

„Битлси“ су били први енглески бенд који се пробио у Америци. Краљица Елизабета прогласила их је делом британског краљевства. Говорио је да је срећа кључ живота и да је у животу циљ бити срећан. Омиљена игра му је био монопол, а тврдио је и да своје најбоље песме никад није снимио у студију, да су остале само записане на папиру.

На последњој фотографији Џона Ленона он потписује аутограм свом обожаватељу, који га је касније тог дана убио испред хотела.

Музика Џона Ленона слуша се и данас, а из моде никад нису изашле ни наочаре које се зову „ленонке“. Лично његове наочаре које је заборавио у таксију једном приликом продате су за 147 хиљада евра.

Прошле године, његова жена рекла је да је он особа која и данас недостаје свету и да се треба борити против употребе оружја, као што је он желео. Син Шон кренуо је његовим стопама и постао музичар, а за оца каже да је био породична особа и права икона.