Уједињено Краљевство

Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске чине четири државе – Енглеска, Велс, Северна Ирска и Шкотска, а на његовом челу је краљица Елизабета II.

Ова острвска држава је дом Хари Потера, Шекспира, Господара прстенова, Ролингстонса, Пинк Флојда и многих културних знаменитости.

Вероватно један од најпознатијих симбола Уједињеног Краљевства је главни град Лондон и чувено „Лондонско око”, највећа панорамска вртешка у свету. У друштву највећег здања те врсте на свету налази се и Биг Бен, сат-кула са звоником на седишту зграде Парламента Уједињеног Краљевства – Вестминистерске палате. Сваки филм који се снима у Лондону, али и свака слагалица са темом Енглеске обавезно обухвати и Тауербриџ, покретни мост на реци Темза. Само срећни туристи имају прилику да виде отварање овог моста и заустављање саобраћаја које представља отварање капије Лондона.

Као што је већ споменуто, Уједињено Краљевство је место дешавања најпознатијег романа о магији, вештицама и магичним створењима, серијала о дечаку-чаробњаку Хари Потеру. Списатељица Џ.К. Роулинг је створила свет који је потом постао филм и на крају саставни део ове земље. У целој држави се на локацијама на којима се снимао Хари Потер могу видети различити делови сета, који данас представљају туристичке атракције. Тако се можете прошетати Дијагон-алејом или погурати своја колица за Хогворст на железничкој станици Кингс Крос.

Поред свих невероватних грађевина које су људи направили, Уједињено Краљевство има и природне знаменитости које се изучавају и данас. Једна од њих је и Стоунхенџ – највећи праисторијски споменик на свету, за који се верује да потиче из доба неолита. Састоји се из неколико камених кругова, висине до седам метара и тежине око 20 тона. Како су се ти кругови нашли на том месту и шта они представљају, мистерија је која до данас није решена.

Краљевство има још доста препознатљивих симбола као што су даблдекери, црвени аутобуси на два спрата који се данас углавном користе за разгледање града. Ту су и познате црвене телефонске говорнице које можете видети по целом граду иако више нису у функцији.

Ако се нађете у Уједињеном Краљевству, обевезно посетите Бакингемску палату, а ако не видите краљицу, ништа не брините – њена веома убедљива воштана фигура налази се у близини, у највећем музеју воштаних фигура „Мадам Тисо“. Свакако ћете испред палате имати прилику да видите смену страже, атракцију која привлачи велики број туриста који узалудно покушавају да анимирају војнике који мирно стоје и натерају их бар да се осмехну.