Италија – земља ђелата и пасте

Италија је држава која се налази у Европи и веома је лако препознатљива на мапама јер има облик чизме. Има излаз на чак четири мора – Јонско, Јадранско, Тиренско и Лигурско море.

Када се спомене Италија, људи углавном прво помисле на храну и фудбал. Пица, паста, тирамису и ђелато, нама познатији као сладолед, само су нека од јела која су потекла из Италије.

Прва пица настала је још у давном античком добу, када су стари Римљани на лепиње стављали разноврсне зачине. Пошто се парадајз сматрао отровном биљком која служи само као украс у башти, модерна пица није постојала све до 17. века, када су сиромашне породице у Напуљу кренуле да користе парадајз као основу пице. Тако је пица и добила назив „јело сиромашних“.

Паста је имала другачију историју. Њу су изумели Арапи и донели је на Сицилију, одакле су Италијани наставили да развијају овај производ и праве резанце у различитим облицима и величинама. Сицилија је позната и по томе што је највеће острво у Италији, а уједно и место где се налази највећи активни вулкан у Европи по имену Етна.

Италија је земља богате историје, а главни град Рим познат је и као ”вечни град” и ”престоница света”. Према миту, Рим су створила два брата, Ромул и Рем. Они су по рођењу бачени у реку Тибар, али их је на једном брежуљку спасила и отхранила вучица. Кад су одрасли, одлучили су да управо на том месту направе град, који је касније по њима и добио име.

У Риму се и даље могу видети остаци старог царства и делови историје човечанства. У самом граду смештена је и најмања држава на планети – Ватикан. То је држава којом управља црква,  а њоме влада папа. У Ватикану живи око 850 становника, углавном црквеног свештенства, као и 94 припадника Швајцарске гарде која чува зидине Ватикана и папу.

Италија је и земља великог броја уметника и научника, од којих су вероватно најпознатији Леонардо да Винчи и Галилео Галилеј. Да Винчи је данас популаран због својих домета у сликарству, али је био и архитекта, инжењер и научник. Иако је био Италијан, већина његових дела чува се у француском музеју Лувр у Паризу. Галилео Галилеј био је познати физичар и отац модерне астрономије који је први увидео да се планета Земља окреће. Иако је био осуђен због своје науке и сазнања, остао је при својим ставовима, тако да су његове последње речи биле: ”Ипак се окреће”. Музеј у Фиренци посвећен Галилејевом раду сваког 15. фебруара слави његов рођендан.