Хокус Покус

ПОДВОДНИ ВАТРОМЕТ

Област: хемија

Узраст: 8+

Година изведбе: 2014.

Извео: Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

(координатор др Мирјана Радановић)

Потребни састојци:

вода

уље

прехрамбене боје

висока стаклена чаша

мања стаклена чаша

виљушка

ЕКСПЕРИМЕНТ:

Напунити високу чашу скоро до врха водом собне температуре или топлијом. У другу чашу сипати мало уља (1-2 кашике), па додати неколико капи прехрамбених боја (нпр. 1 кап плаве и 1 кап црвене боје). Виљушком кратко промешати добијену смешу, тако да се добију ситније капи прехрамбене боје. Полако и пажљиво излити смешу у високу чашу са водом. Боје ће полако тонути, ширећи се док пролазе кроз воду, правећи подводни ватромет. Поступак поновити са хладном водом и упоредити.

ПИТАЊЕ:

Да ли се прехрамбене боје мешају са уљем? Зашто уље “плива“ по води?

Шта се дешава са интензитетом боје кака дође до воде?

ШТА СЕ ДЕШАВА:

Прехрамбене боје се растварају у води, али се не растварају у уљу. Када се ове боје додају у уље настаје смеша две течне супстанце које се не мешају (та смеша је хетерогена и зове се емулзија). Пошто уље има мању густину од воде, пливаће по њеној површини, док ће се капи боја мешати са водом и полако тонути. За ефекат ватромета заслужно је са једне стране уље, које остајена површини капљица боја и спречава њихово брзо растварање у води. Са друге стране, капљице боја крећу се ка дну чаше, тј. Из области високе концентрације у област ниске концентрације, а ова појава назива се дифузија. На крају, експеримент је бржи ако се користи топла вода јер са порастом температуре, расте и растворљивост прехрамбених боја у води.