Галилео Галилеј

Несхваћени научник

Галилео Галилеј био је математичар, астроном, физичар и филозоф. Рођен је у Пизи у Италији и имао петоро браће и сестара. Његов тата био је музичар, па је Галилео као мали такође учио да свира разне инструменте. Највише је волео лауту и цео живот је свирао кад год му је било тешко. Као мали, био је радознао, све га је занимало.

Током одрастања, размишљао је да постане свештеник, али га је тата убедио да упише медицину. Медицина га није занимала колико математика, па се често бунио на предавањима и био ироничан. Због тога га други студенти нису волели, па је почео све чешће да иде у кафане.

На разним факултетима у Италији, на којима је и предавао, изучавао је планете и Сунце. Због својих закључака да је Сунце центар универзума, а не Земља, посвађао се са људима из црквe и морао да буде у кућном притвору, без могућности да виђа своју породицу. Међутим, њему су у посету долазили и породица и учени људи из целе Европе. Црква је признала да је неправедно осуђен тек 359 година након његове смрти. Данас је он много цењенији и сматра се оцем модерне науке.

Цео живот је био заљубљен у жену која се звала Марина Гамба и са њом је имао троје деце. Никад се нису венчали. Ћерке су му биле монахиње, а син је студирао медицину.

За направу која увеличава  посматране предмете чуо је у Холандији и одмах је направио и себи једну такву. Направа је названа телескоп. Када је поклонио телескоп владару Фиренце, он се одушевио и прогласио Галилеа “математичаром и филозофом надвојводе Тоскане”.

Како је старио, тако му је вид слабио, а на крају је и ослепео.