Данска

За Данску сте сигурно чули да је скандинавска држава и да јој је главни град Копенхаген. Да ли сте знали да је Данска земља у којој су настали  Гугл, инсулин и Лего коцкице и да је проглашена за најсрећнију државу на свету?

Швеђани, Норвежани и Данци били су познати као викинзи све до 11. века. Данас је Данска уставна монархија, а на челу државе је краљица Маргарета II. Ова земља је најмања од свих скандинавских земаља, а томе сведочи и чињеница да нити једно место у Данској није удаљено више од 50 километара од мора.

Интересантно је и то да скоро сви грађани знају да пливају јер је пливање обавезан предмет у свим основним школама. Тако Данци гаје велику љубав према том спорту, али и према другим воденим спортовима попут сурфовања. Познати су по добрим плажама за сурфовање, од којих се једна чак и зове „дански Хаваји“. Ипак, најпопуларнији спорт у овој малој скандинавској земљи је фудбал, у ком репрезентација Данске има веома велика достигнућа.

Познати су и по чувеном „данском пециву“, али и по слаткишима. Један од најпопуларнијих произвођача слаткиша је компанија Бонбон, а своју славу стекла је не само захваљујући укусу већ и по именима које даје својим производима. Неки од најпрепознатљивијих су слаткиши које су назвали „галебов измет“, „патка која подригује“ и „богата свиња“.

Најпознатијом историјском фигуром Данске сматра се писац бајки Ханс Кристијан Андерсен. Неке од његових бајки су Мала Сирена, Снежна Краљица и Ружно Паче. Многе његове приче је на екран пренео Волт Дизни, који је управо после посете Копенхагену и Вртовима Тиволи одлучио да у Америци направи нешто слично – Дизниленд.

Вртови Тиволи налазе се у главном граду и представљају забавни парк који је један архитекта осмислио како људи не би обраћали пажњу на политику. Наиме, архитекта Карстенсен је 1840. убедио краља Кристијана VIII да је забавни парк решење за лошу ситуацију у друштву и да ће људи уз мало забаве заборавити све. Нису постојала истраживања која би доказала да му је то успело, али Данци су недавно проглашени за најсрећнији народ на свету, а забавни парк сигурно је допринео томе!